Boyun Ağrısı Tedavisi Nedir?
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun Ağrısı Nedir?
Boynumuz omurganın üst servikal bölgesidir 7 adet omurdan oluşur vücudun baş ile gövde arasındaki bağlantısını sağlar. Omurganın bu bölümündeki omurlar C1 – C7 omurları olarak adlandırılır.
Kuyruk sokumundan başlayan omurilik kanalının beyne kadar ulaşan en önemli bölümüdür bunun sebebi vücuttaki bütün organlar, kaslar, tendonlar, bağlar, kemiklerin içindeki sinirler omurilik kanalı aracılığıyla merkezi sinir sistemi yani beyne ulaşır boynumuz ise kanalın sırt ve beyin arasındaki bölümüdür. Omurgadaki her omur bölgesinden vücudun daha alt yan tarafındaki bölümlerin kontrol sinirleri ve sinir kökleri buradan geçer.
Omurganın boyun bölgesinde oluşan her sorun o seviyenin altındaki ve yanındaki organları, uzuvları etkiler.
El parmakları, kollar ve omuzların kontrol ve ağrı sinirleri omuriliğin boyun bölgesinden geçer dolayısıyla el, kol, omuz ve baş ağrılarının boyun bölgemizdeki bir dejeneratif bir rahatsızlıkla doğrudan bir ilgisi olması çok muhtemeldir.
Omurganın boyun bölgesindeki fıtık, kanal daralması, disk dejenerasyonları boyun ağrılarıyla birlikte baş, omuz, kol ve el parmaklarında da ağrı, his kaybı, güçsüzlük gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Boyun Ağrısı Nedenleri
Boyun bölgesi karmaşık bir eklem yapısına sahiptir yapı olarak omurganın en hareketli bölümüdür. Vücudun bu bölümü yapısı gereği mesleki travmalara, akut ve kronik rahatsızlıklara açıktır.
Boyun ağrılarının birçok sebebi olabilir 30 yaş üzeri erkek ve kadında boyun ağrıları görülebilir en yaygın boyun ağrısı sebepleri aşağıdaki gibidir.
Boyun fıtığı: İki boyun omuru arasındaki baskıyı azaltan, yastık işlevi gören dışı sert içi yumuşak disk dokusunun yapısının bozularak omurlar arasından omurilik kanalına doğru hareket edip omuriliğe bası yaparak oradan geçen sinirleri olumsuz olarak etkilemesidir. Basının seviyesine göre sadece boyun, baş, omuz, kol ve ellerde ağrı oluşturabileceği gibi güç ve his kaybına kadar gidebilir. Boyun ağrılarının sebebi iyi araştırılmalı ve zamanında doğru tedavi yapılmalıdır.
Osteoartrit (Kireçlenme): Boyun bölgesindeki omurlarda oluşan kemik dejenerasyonları, yeni kemik çıkıntılarının oluşması evresine göre diskler arası mesafelerde daralmalar oluşturur. Omurlarda oluşan kireçlenmeler bu hareketli disklerin hareketlerini kısıtlar, disk yapısı bozulduğu için taşıması gereken yükü taşımada zorlanır şiddetli boyun, omuz ve kol ağrılarına sebep olabilir.
Kanal daralması: omurilik kanalının doğal yapısında oluşan daralmalar omuriliğe baskı oluşturur ve daralmanın seviyesine göre ağrı ve his kaybı oluşmasına sebep olur.
Travma ağrıları: omurganın boyun bölümünde oluşan travmalar boyun ağrılarının bir diğer nedenidir. Genellikle trafik kazası, müdahaleli spor yapanlar, düşme çarpma gibi durumlarda oluşur. Emniyet kemeri kullanımı baş ve boyun travmalarını ciddi oranda azaltır.
Boyundaki Kas ve Bağ Hasarları: eklemlerde olduğu gibi boyun omurgamızı da kas ve bağlar destekler duruş bozukluğu, ağır kaldırmalar, yanlış yapılan fitness hareketleri gibi durumlarda ortaya çıkar dikkat edildiğinde kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Romatizmal Hastalıklar: Ankilozan spondilit, romatoid artrit, gibi bütün eklemlerde ağrı ve kireçlenmeye sebep olan hastalıklara bağlı boyun ağrılardır. Sabahları şiddetli hakeretle birlikte azalan seyirde devam eden ağrılardır.
Boyun ağrıları tedavileri
Akut boyun ağrıları istirahat, egzersiz gibi extra bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçer tedavi yapılması gereken boyun ağrıları travma sonucu oluşmuş ve kronikleşmiş boyun ağrılarıdır.
İlaç Tedavileri: Boyun ağrılarının bir çoğunu ağrı kesici, kas gevşetici ve antiromatizmal ilaçlarla tedavi etmek mümkündür. Mekanik boyutta olmayan boyun rahatsızlıklarda uygulanır.
Egzersiz : boyun bölgesini rahatlatıcı, boyun bölgesindeki kasları kuvvetlendirici boyun egzersizleri de bir grup boyun ağrısından kurtulmak için yeterli olabilir. Uygun hasta grubunda başka bir tedaviye ihtiyaç duymadan etkili sonuç alınabilir.
Fizik Tedavi: boyun bölgesine uygulanacak sıcak – soğuk uyguk uygulamalar, masaj, elektrikli fizik tedavi ajanlarıyla boyun bölgesi ciddi şekilde rahatlatılabilir. Boyun bölgesindeki eklem hareket kısıtlıkları ve yumuşak doku kaynaklı ağrılardan kurtulmayı sağlayabilir.
Hücresel Tedaviler: Boyun omurlarındaki eklem mekaniğinin bozulmadığı kireçlenmelerde, disk hasarlarında eklem ömrünü uzatmak kısmi doku hasarlarını onarmak için uygulanan biyolojik rejenerasyon sağlayan tedavilerdir. Hücresel tedaviler 3 çeşittir kandan hazırlanan prp tedavileri, kemik iliğinden hazırlanan kemik iliği kök hücre tedavileri, göbekteki yağlardan hazırlanan yağ kök hücreleri ile kas, tendon, bağ, kıkırdak, kemik hasarları ve omurga disklerindeki kısmi dejenerasyonlar tedavi edilebilir. Hücresel tedavilere bağlı olarak da bu bölgelerdeki ağrılar azaltılabilir ya da tamamen tedavi edilebilir.