Bel Ağrısı Tedavisi Nedir?
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel Ağrısı Nedir?
Tıp dilinde lumbago olarak adlandırılan bel ağrısı, kişinin bel bölgesinde çeşitli sebeplere bağlı olarak yaşadığı her türlü ağrı tipini tanımlamak için kullanılır. İnsanların büyük bir bölümünü etkileyen bel ağrısı; daha çok yaralanmalar sonucu oluşup doğal yöntemlerle iyileşebilirken bazı durumlarda tıbbi tedavi gerektirebilir. Geçmeyen bel ağrıları için beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanlık alanına girildiğinden hastanelerin beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) departmanlarından randevu alınabilir.
Bel Ağrısı Türleri Nelerdir?
Yaşanan bel ağrılarının uzman doktorlar tarafından kategorize edilmesi söz konusudur. Bel ağrısı türlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
- Sol tarafta yaşanan ağrı
- Sağ tarafta yaşanan ağrı
- Orta bel ağrısı
- Üst bel ağrısı
- Alt bel ağrısı
Bel Ağrısı Neden Olur?
Bel ağrısına yaygın olarak neden olan durumlar, bel bölgesini etkileyen sinirlerde tahriş, omurga problemleri ve belin zorlanmasıdır. Bel ağrısının tipik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Bel fıtığı
Ağrıların çoğu mekanik kaynaklıdır ve bu durum da omurgayı oluşturan yapıların aşırı kullanımı, zorlanması ya da deformasyonu sonucu oluşmaktadır. Ayakta durmayı ve oturmayı zorlaştıran, hareketleri kısıtlayan bel ağrıları, genellikle bel fıtığını düşündürmektedir. Uzun süre ağır kaldırarak çalışma, zorlanma, stres, doğum gibi sebeplerden kaynaklanan şiddetli hasar sonucu beldeki diskin dış kısmının yırtılması ve sinirlerin sıkışması sonucu bel fıtığı oluşur. Bel fıtığı da bel ve bacak ağrısını beraberinde getirir.
Artrit
Bel ve kalça eklemlerini etkileyebilen iltihabi artrit tiplerinden olan spondiloartropatiler, kişide bel ağrısı meydana getirebilir.
Bel zorlanması
Bel zorlanması, bel ağrısını en sık görülen nedenlerinden biridir. Özellikle ağır işlerde çalışan ve yoğun spor yapan kişilerde görülen bu zorlanma sonucu doku ve bağlar zarar görür. Bu zararın neticesinde bel ağrısı yaşanır.
Stres kırığı ve bel kayması
Bel kayması ve stres kırığı da hafif veya şiddetli bel ağrısına neden olabilir.
Kemik ve eklem problemleri
Bel ağrısının yaşanmasına neden olan kemik ve eklem problemleri doğumda meydana gelen sorunlar, tahriş, aşınma, iltihap ve yaralanmadan kaynaklanabilir.
Travma
Bel bölgesinde meydana gelen travmatik yaralanmalar, bel bölgesindeki disklerin zarar görmesi sonucu bel ağrısı oluşturur.
Kemik erimesi (Osteoporoz)
Bel ağrısının nedenlerinden biri de kemik erimesidir. Osteoporoz sonucu vücuttaki kemikler zayıflar ve daha kırılgan hale gelir. Bu durum da ani gelişen bel ağrılarını meydana getirebilir.
Sinir tahrişi
Bel bölgesinin omurgasındaki sinirlerin tahriş olması sonucu bel ağrısı yaşanması olasıdır.
Bel Ağrısı Tedavisi Nasıldır?
Bel ağrısının şiddetine bağlı olarak teşhisi sonrası uygulanacak tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir. Bel ağrısı tedavisi için izlenecek yollar şu şekilde olabilir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Kas gevşeticiler
- Topikal ağrı kesiciler (Krem, merhem) (ne iyi gelirin altına al)
- Antidepresanlar
- Fizik tedavi
Bu tedavilerin işe yaramadığı veya daha şiddetli bel ağrısı vakalarında cerrahi bir operasyon da gerekebilir. Kortizon enjeksiyonları, radyofrekans ablasyonu ve deri altına implante edilen cihazlara başvurulacağı gibi özellikle bel fıtığı gibi durumların neden olduğu bel ağrısı sorunlarında ameliyat söz konusu olabilir.