Diz Ağrısı Tedavisi Nedir?
Diz Ağrısı Tedavisi
Yaşamı boyunca hiç diz ağrısı çekmemiş bir insana rastlamak çok nadir bir durumdur. Şöyle veya böyle yaşamımızın bir döneminde diz ağrıları bizi sıkıntıya sokabilir. Aslında diz ağrısına neden olan birçok problem, hastalık söz konusudur. Biz bugünkü yazımızda en sık karşılaşılan diz ağrısı problemlerinden; menisküs ve diz kireçlenmeleri üzerinde dururken en basitinden en karmaşık tekniklere uzanan tedavi yöntemleri üzerinde de duracağız.
Şunu hemen belirtelim fibromyalji, kanser, iltihaplı romatizma gibi kronik ağrı nedenleri ve tedavilerini başka bir yazımızda ele alacağız.
Menisküs (Meniskopati) Nedir?
Daha ziyade hayatımızın aktif döneminde, genç yaşlarda sorun oluşturan bir rahatsızlıktır. Düşme, çarpma, burkulma, aşırı yüklenme gibi nedenlere bağlı olarak diz eklemimizin içerisinde bulunan yastıkçıkların (menisküslerin) aşınması, yırtılması söz konusudur. Menisküs problemi dizde ağrı, boşalma hissi, diz kilitlenmeleri ve dizde şişme gibi yakınmalarla karşımıza çıkmaktadır. Bu durum diz muayenesi ile kolayca anlaşılır, beraberinde çekilecek bir diz MR ‘ı problemin boyutları ve detayları hakkında bize yol gösterici katkılar sağlar.
Diz Kireçlenmesi Belirtileri
Ağrı: Sizi şeklinde, künt veya zonklayıcı tarzda olabilir. Ağrı karakteristik olarak merdiven inme-çıkma ve dizi bükünce ortaya çıkar. Dizde sürtünme sesi: Yalnızca hasta tarafından hissedilen sürtünme sesidir. Dizde boşalma hissi: Patellofemo diz üstü büyük kasının zayıflığının neden olduğu bu bulgu yük altında dizi kırma-açma sırasında ortaya çıkar (merdiven inme, yokuş aşağı inme). Kilitlenme: Dize yük bindiğinde oluşabilir geçici bir durumdur. Şişlik: Muayenede çok sık rastlanmayan, geçici bir durumdur.
Tedavi: İlk yaklaşım konservatif olmalıdır. Nonsteroidantiinflamatuvar (NSAİ) tedavi ağrının azalmasına yardımcı olur. Buz uygulamasının faydası vardır. Dize bilezik takma ve bandajlama ile ağrı azaltılabilir. Bu önlemler ile ağrılarda azalma olmaz ise hastalar FTR den yarar görebilirler. Biz, Kronik hale gelmiş kireçlenmelere bağlı “Geçmeyen Diz Ağrıları”nda şöyle bir yol takip ediyoruz.
A – Hastanın Ağrısı
Sadece diz üzerine basmakla oluşuyor ve diğer tedavi yöntemlerinden yarar görmüyorsa Diz eklemi içerisine 3-5 seans olmak üzere OZON veriyoruz. Grade III’e kadar olan diz ağrılarında fevkalade fizyolojik ve yararlı etkileri vardır. Ayrıca eklem çevresi özellikle de üst adalelere Ozon gazı vererek hastalar ağrılarından kurtuluyor. Ağrısız dönemde germe egzersizleri ve bazı tavsiyelerde bulunuyoruz.
B – Hastanın;
İstirahatte yani otururken ve yatarken ağrısı oluyorsa,
Protez ameliyatı olmuş ve de ağrıları geçmemiş ise,
Hastaya diz protezi gerekiyor fakat hasta ameliyat olmak istemiyorsa,
Yaşa bağlı diğer sorunlardan dolayı opere olamayacak konumda ise,
O zaman dizin duyusal yani ağrı algısının çoğunu taşıyan “safen” sinire pulse radyofrekans yöntemi uyguluyoruz. Bazı inatçı vakalarda eklem içerisine radyofrekans uygulamasının ağrıdan kurtulma açısından yararları vardır. Radyofrekans uygulaması ağrısız bir girişimdir. 8 dakika sürer. Sinirlere ya da eklem içerisine zarar vermez. Sadece sinir iletimini bozarak hastanın ağrı duymasını engeller. Eğer hasta FTR görmek isterse egzersizlerini ağrısız bir şekilde yaparak dizini güçlendirmesine katkıda bulunur.